Klachtenwijzer

Een podotherapeut kan vaak meer voor u betekenen dan wordt gedacht. 

Pijn of irritaties in knieën, heupen, of rug kunnen al ontstaan door kleine verschillen in de stand van uw voeten en/of looppatroon. Er ontstaat dan een disbalans in uw lichaam waardoor eenzijdig druk wordt uitgeoefend op uw spieren en gewrichten, wat kan resulteren in irritaties en pijnklachten door het hele lichaam. 

Klachten die vaak goed te behandelen zijn door de podotherapeut. 

Met deze klachtenwijzer kunt u zelf al een inschatting maken of de podotherapeut wellicht iets voor u kan betekenen.
Let op: dit geeft slechts een indicatie. Alleen een onderzoek door een podotherapeut geeft volledig inzicht in de oorzaak van uw klachten.

Klik op de hotspots in de afbeelding hiernaast om te zien welke klachten wij voor u kunnen behandelen.

Staat uw klacht niet in deze klachtenwijzer? Of twijfelt u over de oorzaak van uw klacht? Maak dan direct een afspraak bij de Podolympia podotherapeut bij u in de buurt

Maak direct een afspraak

Bel ons dan via het telefoonnummer:
Praktijken Bergen op Zoom en Woensdrecht
0164-312312

Praktijk Roosendaal 
0165-223223 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:.

maandag tot vrijdag
08.30 – 17.30

0
440
170
170
137
480
175
335
100
335
50
400
50
460
110

Lichaam

De Achillespees
Achillespeesklachten spelen aan de achterzijde van het hielgebied en kunnen op verschillende plekken ontstaan. Zowel de aanhechting, als het verloop, als de slijmbeurzen aan de achterzijde van het hielgebied kunnen aangedaan zijn.OorzakenKlachten aan de achillespees komen veel voor, met name onder sporters. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan. Als uw voeten afwijkend functioneren, bijvoorbeeld wanneer u een “platvoet” of “holvoet” heeft, heeft u een grotere kans op het ontwikkelen
De rug: kyfose - lordose - scoliose
De wervelkolom bestaat uit 24 wervels: dit zijn 7 hals(cervicale) wervels, 12 borst (thoracale) wervels en 5 lende (lumbale) wervels. Onder de laatste lendewervel zitten nog 5 aan elkaar vastgegroeide wervels die het heiligbeen (sacrum) vormen. De wervelkolom heeft een S-vorm. In het borst- en heiligbeengedeelte komen krommingen voor met de bolle kant naar achteren - dit heet een 'kyfose'. In het lende- en halsgedeelte komen krommingen, met de bolle kant naar voren - dit heet een 'lordose'. De n…
De wervelkolom
De wervelkolom is letterlijk en figuurlijk de 'ruggegraat' van uw lichaam. Hij strekt zich uit van de basis van de schedel tot de onderkant van de billen en bestaat uit meer dan dertig aparte botten, de wervels. Dit zijn zeven halswervels, twaalf borstwervels, vijf lendewervels, vijf heiligbeenwervels die vergroeid zijn tot het heiligbeen en vijf staartwervels die vergroeid zijn tot het staartbeen. De meeste wervels bestaan uit een wervellichaam met een drietal uitsteeksels. Aan de rugzijde, in…
Eelt- en likdoornvorming

Wat is het?                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Bij eeltvorming spreken we van een overmatige vorming van huidcellen in de opperhuid. Likdoorns zijn harde ‘ogen’ in het eelt die van buiten naar binnen groeien.

Hallux abducto valgus

Wat is een hallux abducto valgus?

Bij een hallux abducto valgus is er sprake van een scheefstand van het grote teengewricht.                                                                                                                                                        
Waardoor wordt het veroorzaakt?

Deze kan worden veroorzaakt door overerving, het dragen van verkeerd schoeisel (hoge hak en te smal) en/of het naar binnen kantelen van de voeten.                                                             

Hallux rigidus/limitus

Wat is een hallux rigidus/limitus?

Bij een hallux rigidus/limitus is er sprake van een bewegingsbeperking in het buigen van het grote teengewricht. Bij een hallux rigidus is er sprake van een structurele bewegingsbeperking (“Rigide gewricht”), bij een hallux limitus is er een bewegingsbeperking, maar kan het gewricht nog wel iets bewegen.                                                                       
Waardoor wordt het veroorzaakt?

Hielspoor/peesplaatontsteking

Wat is een peesplaatontsteking (latijn: fasciitis plantaris)?Een fasciitis plantaris, in de volksmond ook wel “hielspoor” genoemd, is een ontsteking van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. In de meeste gevallen is de aanhechting onder de hiel geïrriteerd. Soms is er aan de hiel ook een botafzetting aanwezig, vandaar de naam hielspoor.
Waardoor wordt het veroorzaakt?

Huidklachten

Aan de voet kan u verschillende huidklachten hebben. We bespreken hieronder de oorzaak en behandeling van eelt-en likdoornvorming, voetwratten en schimmelinfectie.   • Eelt- en likdoornvorming

Wat is het?Bij eeltvorming spreken we van een overmatige vorming van huidcellen in de opperhuid. Likdoorns zijn harde ‘ogen’ in het eelt die van buiten naar binnen groeien.

Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagelEen ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de nagel van een teen in de omliggende huid gaat groeien. Vaak is de grote teen aangedaan. Een ingegroeide teennagel gaat niet altijd gepaard met een ontsteking en vorming van wild vlees.Waardoor wordt het veroorzaakt?

Kindervoeten

Kindervoeten

Klauw- en hamertenen

Wat is het?

Bij klauw- en hamertenen gaat het om standsafwijkingen van de tenen. Bij een klauwstand staan deze teruggetrokken, bij een hamerstand nemen de tenen de vorm van een hamer aan.

Knieklachten

Het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen, scheenbeen en de knieschijf. Daarnaast zijn er bandstructuren aanwezig die de stabiliteit van het gewricht regelen. Het kniegewricht is een scharniergewricht, wat betekent dat het kniegewricht in één richting kan bewegen (strekken en buigen).

Knieschijfklachten

De knieschijf is een botstuk aan de voorzijde van de knie, dat in de pees van de grote bovenbeenspier zit. Deze constructie zorgt ervoor dat je het been kan strekken. De knieschijf heeft hierbij een soort hefboomwerking waarbij het de kracht van de grote bovenbeenspier verhoogt. De onder- en achterkant van de knieschijf is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf een glad oppervlak heeft, om bij beweging gemakkelijk in de speciale groeve op het bot van het dijbeen te glijden.

Morbus Sever

Morbus Sever (hielpijn bij kinderen)                                                                                                                                                                                                                                                                       

Mortonse neuralgie

Wat is een Mortonse neuralgie?

Tussen alle middenvoetsbeentjes lopen zenuwen die de tenen van gevoel voorzien. Deze zenuwen lopen door de smalle ruimtes tussen deze botten en wanneer ze geïrriteerd raken zwellen ze op. Daardoor kan de zenuw ingeklemd raken. Meestal gebeurt dit tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, omdat hier twee zenuwbanen bij elkaar komen. De inklemming van een zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje noemen we een Mortonse neuralgie.

Schimmelinfectie

Schimmelinfectie

Circa 10% van de mensen heeft last van een schimmelinfectie op de voet. Vaak komen de klachten voor in de ruimte tussen de tenen. Meestal is er sprake van roodheid en schilfering, er kan ook jeuk voorkomen. De aandoening wordt ook zwemmerseczeem genoemd, omdat de schimmel veelal in een vochtig milieu tot het lichaam doorgedrongen is

Algemene verzorging bij een schimmelinfectie:

- Droog uw voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen

- Gebruik badslippers in openbare douchegelegenheden

Sesamoïditis

Wat is sesamoïditis?

Shin splints

Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant. De 2 botstukken worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen de benige onderdelen van respectievelijk binnen en buitenenkel. De botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed is en zeer gevoelig. Denk maar eens aan een stoot tegen de schenen. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. De diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier zijn de belangrijkste.

Tarsaal Tunnel Syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpaal tunnel syndroom (bij de pols) en wordt veroorzaakt door beknelling van een zenuw: de scheenbeenzenuw (nervus tibialis). De zenuw volgt een lange, kronkelige route, vanaf de rug via de achterkant van het been naar de enkel. Vlak boven de enkel draait de zenuw naar binnen naar de binnenenkel toe. Daar ligt de zenuw, samen met een slagader, tussen de pezen van drie spiergroepen in. Dit alles wordt strak bij elkaar gehouden door een stevige band aan de binnenzijde van de enkel.

Voorvoetpijn (metatarsalgie)

Wat is voorvoetpijn? (metatarsalgie)

Metatarsalgie, of voorvoetpijn, is een verzamelnaam voor pijnklachten in de voorvoet. Meestal zijn de uiteinden van de middenvoetsbeentjes overbelast, waardoor er irritatie van de omliggende kapsels optreedt.

Wratten

Algemene informatie

Wratten op de voetzool worden veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus kunt u zomaar oplopen en doordat het zich in het bloed bevindt zijn wratten meestal zeer lastig te behandelen. Wratten zorgen voor een versnelde celdeling van de opperhuid waardoor een eeltachtige plek ontstaat, die vaak zacht en poreus is. Als wratten op drukplekken bestaan kunnen ze klachten geven.