De wervelkolom is letterlijk en figuurlijk de 'ruggegraat' van uw lichaam. Hij strekt zich uit van de basis van de schedel tot de onderkant van de billen en bestaat uit meer dan dertig aparte botten, de wervels. Dit zijn zeven halswervels, twaalf borstwervels, vijf lendewervels, vijf heiligbeenwervels die vergroeid zijn tot het heiligbeen en vijf staartwervels die vergroeid zijn tot het staartbeen.
Rugklachten
De rug is een complex onderdeel van het lichaam. Naast de wervels zijn er ook ribben, schouderbladen en bekken die mee een rol spelen in het beenderig deel. Al deze botten zijn verbonden met verschillende spieren en ligamenten.
Vaak is er door een onevenwicht van spierkracht een slechte stabiliteit en werking van de rug. Wanneer je de rug veel belast zal deze rugklachten veroorzaken. Daarom is het eerst belangrijk om te kijken of de rugklachten geen lokale oplossing nodig hebben. Denk dan aan spierversterkende oefeningen en oefeningen om een correcte houding aan te nemen bij het uitvoeren van uw taken.
Rol van de podoloog
Ik kan niet uit de voeten, omdat er iets met mijn rug is. Maar mogelijks kan u niet uit de voeten, doordat uw voeten uw rugklachten veroorzaken.
Als u uw rug heeft laten behandelen, maar u blijft klachten ondervinden, dan kan een podologisch onderzoek u nog verder helpen. Bij het podotherapeutisch onderzoek kijken we of uw rugklachten kunnen voortkomen uit uw voetstand.
U moet het als volgt bekijken. Een kleine scheefstand ter hoogte van uw voet kan door het domino-effect van gewrichten een grote scheefstand in de rug teweegbrengen. Daarnaast kan bijvoorbeeld uw links been langer zijn dan uw rechts been. Hierdoor gaat uw bekken scheef staan waarbij de rechtse zijde lager staat dan de linkse. Door het dikker maken van uw rechtse zool kunnen we de bekkenscheefstand corrigeren. Hierdoor zal u uw wervelkolom weer recht plaatsen en de rugspieren correct gebruiken.