Voorvoetpijn (metatarsalgie)

Wat is voorvoetpijn? (metatarsalgie)
Metatarsalgie, of voorvoetpijn, is een verzamelnaam voor pijnklachten in de voorvoet. Meestal zijn de uiteinden van de middenvoetsbeentjes overbelast, waardoor er irritatie van de omliggende kapsels optreedt.

Waardoor wordt het veroorzaakt?
De klachten worden vaak veroorzaakt door het afwijkend functioneren van de voetgewrichten. Soms is er sprake van een “doorgezakte voorvoet” of “holvoet”. Steeds vaker worden de klachten ook toegeschreven aan een bewegingsbeperking in het grote teengewricht. Door al deze factoren kan de drukverdeling in de voorvoet verstoord zijn, waardoor pijnklachten optreden. Te nauw zittend schoeisel of het lopen met hoge hakken kan de klachten veroorzaken of verergeren.                                                                                                       
Waaraan herken ik deze klachten?
Vaak zijn er pijnklachten in de bal van de voet aanwezig, toenemend bij belasting en afnemend in rust. Soms straalt de pijn uit naar de tenen. Het dragen van schoeisel zorgt soms voor een toename van de klachten.                                                                                                                                                                                                                                                     
Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kan u een behandeling adviseren met podotherapeutische steunzolen. Vaak zullen deze in combinatie met het juiste schoeisel een goed resultaat geven.
Draag schoenen met een brede neus en platte zool. Een schoen met een hak verhoogt de belasting op uw voorvoet.
Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden.