Sesamoïditis

Wat is sesamoïditis?
De meeste botten van het menselijke lichaam zijn met elkaar verbonden door gewrichten. Er zijn er echter een paar die niet aan deze regel voldoen. Deze staan in contact met pezen of zijn door spieren ingekapseld. Dit zijn de sesamoïdes. De knieschijf is het grootste sesamoïde. Twee andere hele kleine sesamoïdes (sesambeentjes) bevinden zich aan de onderzijde van de voet bij de basis van de grote teen. Ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden, tevens helpen ze de pezen om meer spierkracht te kunnen ontwikkelen. De sesamoïdes in de voorvoet zijn ook van dienst bij het dragen van het lichaamsgewicht. De pezen in de omgeving van de sesamoïdes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit noemen we sesamoïditis en is een vorm van een peesontsteking. Dit komt o.a. veel voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballers. Soms kan er sprake zijn van een breuk. Dit kan door middel van een röntgenfoto uitgesloten worden.


Waardoor wordt het veroorzaakt?
Sesamoïditis is een overbelastingsblessure. Het kan worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand in combinatie met de hierboven genoemde sporten. Soms is er sprake van een verkeerde afzet, bijvoorbeeld als u op uw fiets stapt. Hierdoor kunnen de sesambeentjes breken.


Hoe herken ik deze klachten?
De pijn is geconcentreerd onder de grote teen ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoïditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk en bij een breuk (fractuur) ontstaat deze acuut. Zwelling kan, maar hoeft niet aanwezig te zijn en het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.


Wat kan er aan gedaan worden?

De podotherapeut kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Door de pijnlijke sesambeentjes drukvrij te leggen middels een podotherapeutische steunzool of direct te ontlasten met een taping of vilttherapie.
Andere adviezen kunnen zijn: het staken van de sportieve activiteit tot de klachten verminderd zijn en het toepassen van warmte en mobilisaties van het gewricht.