Schimmelinfectie

Schimmelinfectie
Circa 10% van de mensen heeft last van een schimmelinfectie op de voet. Vaak komen de klachten voor in de ruimte tussen de tenen. Meestal is er sprake van roodheid en schilfering, er kan ook jeuk voorkomen. De aandoening wordt ook zwemmerseczeem genoemd, omdat de schimmel veelal in een vochtig milieu tot het lichaam doorgedrongen is
Algemene verzorging bij een schimmelinfectie:
- Droog uw voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen
- Gebruik badslippers in openbare douchegelegenheden
- Verschoon uw sokken dagelijks
- Draag lederen schoenen tijdens uw dagelijkse bezigheden, deze absorberen het vocht op uw voeten beter
- Laat uw schoenen aan het einde van de dag op een goed geventileerde plaats luchten


Gebruik van crème bij een schimmelinfectie
Uw podotherapeut heeft u geadviseerd een crème te gaan gebruiken. Dit middel is zonder recept van de huisarts verkrijgbaar bij uw podotherapeut. De werkzame stof in deze crème is een imidazolderivaat. Deze heeft een schimmeldodende werking. Lees voor gebruik van de crème de bijsluiter.
- Reinig uw voeten eerst voor het aanbrengen van de crème
- Breng de crème 2x daags dun aan, ook een centimeter rondom de schimmelplek, was na gebruik goed uw handen
- Gebruik de crème minimaal drie weken, als de klachten na een week al weg zijn betekent dit nog niet dat de schimmel verdwenen is!
Als u daktarin heeft gekregen dan hoeft u dit middel maar 4 à 5 dagen te gebruiken, ga daarna over op clotrimazol, zoals geadviseerd door de podotherapeut. Na vier weken komt u in alle gevallen terug op controle om de voortgang van de behandeling te bespreken. Indien nodig wordt uw behandeling aan de hand van uw bevindingen aangepast.