Mortonse neuralgie

Wat is een Mortonse neuralgie?
Tussen alle middenvoetsbeentjes lopen zenuwen die de tenen van gevoel voorzien. Deze zenuwen lopen door de smalle ruimtes tussen deze botten en wanneer ze geïrriteerd raken zwellen ze op. Daardoor kan de zenuw ingeklemd raken. Meestal gebeurt dit tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, omdat hier twee zenuwbanen bij elkaar komen. De inklemming van een zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje noemen we een Mortonse neuralgie.

Waardoor wordt het veroorzaakt?
De oorzaak van deze aandoening kan velerlei zijn. Vaak is een afwijkende voetstand de oorzaak aan het begin van de klachten, dit uiteraard in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Het lopen op hoge hakken, het dragen van de strak zittende schoenen kunnen het risico op het ontstaan van deze klachten vergroten.


Waaraan herken ik deze klachten?
Vaak is er een brandende pijn in de bal van de voet aanwezig, toenemend bij belasting en afnemend in rust. Vaak bestaat er een doof gevoel en tintelingen in de derde en vierde teen. Het dragen van (te smal) schoeisel zorgt soms voor een toename van de klachten.


Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kan u een behandeling adviseren met podotherapeutische steunzolen. Vaak zullen deze in combinatie met het juiste schoeisel een goed resultaat geven. Zelfmassage van de ruimte tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje kan ook zinvol zijn.
Draag schoenen met een brede neus en platte zool. Een schoen met een hak verhoogt de belasting op uw voorvoet.
Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden.