Knieschijfklachten

De knieschijf is een botstuk aan de voorzijde van de knie, dat in de pees van de grote bovenbeenspier zit. Deze constructie zorgt ervoor dat je het been kan strekken. De knieschijf heeft hierbij een soort hefboomwerking waarbij het de kracht van de grote bovenbeenspier verhoogt. De onder- en achterkant van de knieschijf is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf een glad oppervlak heeft, om bij beweging gemakkelijk in de speciale groeve op het bot van het dijbeen te glijden. Veel knieklachten ontstaan wanneer het kraakbeen van de knieschijf geïrriteerd wordt of gaat slijten.


Waardoor wordt het veroorzaakt?


De meest voorkomende oorzaak van knieschijfklachten heeft zijn oorsprong in hoe de knieschijf beweegt in de groeve van het dijbeenbot. Een (afwijkende) beweging van de knieschijf wordt beïnvloed door drie factoren:

1) Onbalans in de spieren van het bovenbeen

2) Onbalans door een afwijkende bot-/skeletbouw; X-benen en O-benen, knikstand van de voeten

3) Onbalans door afwijkingen in de anatomische aanleg van groeve of knieschijf; bijv. groeve te ondiep


Bij de eerste twee punten zal de knieschijf een verkeerde trekkracht ondervinden van de grote bovenbeenspier. Hierdoor wordt de knieschijf meer naar een van de twee zijden getrokken. Meestal is dit naar de buitenzijde, waar op het kraakbeen meer druk zal ontstaan, hetgeen kan lijden tot irritatie dan wel slijtage. In elk geval “spoort” de knieschijf niet meer goed in de groeve.

Hoe herken ik deze klachten?

Kenmerkend voor deze klachten is de pijn bij lang met de knie gebogen zitten, fietsen met tegenwind en traplopen. Na lang gezeten te hebben kan de knie stijf aanvoelen. Soms wordt een knappend gevoel gehoord. Vrouwen zijn vatbaarder voor deze klachten dan mannen omdat zij een breder bekken hebben.

Wat kan er aan gedaan worden?                                                                                                                                                                                                                                                
De podotherapeut heeft verschillende behandelmethoden tot zijn of haar beschikking. Vaak zal bij aanwezigheid van een standsafwijking van de voet en knie het advies voor podotherapeutische inlays gegeven worden. Deze zullen in combinatie met de onderstaande maatregelen vaak effect hebben waardoor u na verloop van tijd weer beter kunt lopen.
- Fysiotherapie
- Adviezen belasting/belastbaarheid                                                                                                                                                                                                                                            
Soms is er sprake van krachtsvermindering in de grote bovenbeenspier waardoor deze de knieschijf niet goed controleert. De fysiotherapeut kan met functionele oefeningen een oplossing bieden. Vermijd activiteiten waarbij de knie veel gebogen moet worden. Wanneer u normaal twee treden tegelijk neemt op de trap, neemt u er nu bijvoorbeeld maar één tegelijk. Na zes tot acht weken komt u vaak terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden.