Klauw- en hamertenen

Wat is het?
Bij klauw- en hamertenen gaat het om standsafwijkingen van de tenen. Bij een klauwstand staan deze teruggetrokken, bij een hamerstand nemen de tenen de vorm van een hamer aan.

Waardoor wordt het veroorzaakt?
De klachten worden vaak veroorzaakt door het afwijkend functioneren van de strek- en buigspieren van de tenen. Door een dysbalans trekken de buigers van de tenen meer dan de strekkers. Hierdoor worden de tenen krom getrokken. Soms is een neurologisch probleem de veroorzaker van deze klachten.                                                                                          
Waaraan herken ik deze klachten?
Vaak zijn de 2e, 3e, en 4e teen aangedaan. Het dragen van schoeisel zorgt soms voor drukklachten. De aandoening kan pijnlijk zijn, door een verandering van de druk op de achterliggende middenvoetsbeentjes.                                                                                                                                                                                                                                        
Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kan u een behandeling adviseren met een siliconen orthese. Vaak zal dit in combinatie met het juiste schoeisel een goed resultaat geven.
Draag schoenen met voldoende teenruimte. Hierdoor krijgen de tenen meer ruimte in de schoen.
Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden.