Kindervoeten

Kindervoeten

Veel ouders maken zich ongerust over de voeten van hun kinderen. Op jonge leeftijd kunnen deze allerlei vormen aannemen die op het oog abnormaal zijn. Een vreemd looppatroon is het gevolg en daarom consulteren veel ouders hun huisarts of een podoloog. Wanneer kinderen beginnen met lopen zien we een O-stand van de benen. Dit is normaal, want het vergemakkelijkt het voortbewegen van het kind. Rond het tweede levensjaar zien we dat de benen een rechte stand aannemen om vervolgens in een X-stand te gaan staan. Dit kan tot het vijfde levensjaar duren waarna de ‘afwijking’ zich vanzelf corrigeert. Gedurende dit proces ontwikkelen de voeten zich mee en gaan ze bij de fase waarin de X-stand aanwezig is vaak even ‘plat’. Dit alles is dus normaal. Zeker bij een normale ontwikkeling is er geen noodzaak iets aan de voetstand te veranderen. Voor een goede ontwikkeling van het voetskelet is het belangrijk dat de spieren de botten goed belasten. Teveel ondersteuning kan leiden tot een ‘luie’ voet.

Groeipijn

Het is bekend dat ongeveer 10% van de kinderen last heeft van groeipijnen. Meestal tussen de 4 en 14 jaar. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. Je zou kunnen zeggen dat de botten sneller groeien dan de spieren. Dit resulteert vaak tot (tijdelijk) spierverkortingen. Het zijn soms vervelende klachten die na een tijdje vanzelf weer verdwijnen.

Wat kan ik doen om de voeten goed te laten ontwikkelen?

- Laat regelmatig de sok- en schoenmaat van uw kind opmeten

- Laat uw kind thuis veel op blote voeten lopen, hierdoor worden de voetspieren getraind

- Koop schoenen met de volgende eigenschappen: 1. Een stevig contrefort (hielpartij), deze mag niet met de duim in te duwen zijn. 2. Hoge wreefsluiting, om schuiven in de schoen te voorkomen. 3. 1 cm lengtetoegift, voor de groei en afwikkeling van de voet. 4. Juiste breedte. 5. Geen hak of een lage brede hak. 6. Een buigzame loopzool, voor de afwikkeling van de voet. Bij voorkeur rubber met profiel, dit geeft meer schokdemping en zorgt ook voor meer grip met de ondergrond.

Wanneer is hulp nodig?

Wanneer uw kind niet lang wil lopen, moeite heeft met lopen, de schoenen snel afslijt of klaagt over pijn is het tijd om hulp te zoeken. Over het algemeen is het verstandig om hier tot het zesde levensjaar mee te wachten. Dan zou het normaal gesproken namelijk zo moeten zijn dat de benen enigszins recht moeten staan. Tot die tijd kan er van alles gebeuren met de stand van de voeten, wat dus als normaal beschouwd mag worden.                                                                                                                                                                            
Is er iets niet pluis?

Neem dan contact op met de huisarts of podotherapeut. Zij kunnen u verder helpen. De podotherapeut kan een onderzoek doen aan de voeten van uw kind en bepalen wat normaal en abnormaal is. Bij standsafwijkingen kan dan een corrigerende steunzool gemaakt worden.