Hallux rigidus/limitus

Wat is een hallux rigidus/limitus?
Bij een hallux rigidus/limitus is er sprake van een bewegingsbeperking in het buigen van het grote teengewricht. Bij een hallux rigidus is er sprake van een structurele bewegingsbeperking (“Rigide gewricht”), bij een hallux limitus is er een bewegingsbeperking, maar kan het gewricht nog wel iets bewegen.                                                                       
Waardoor wordt het veroorzaakt?
De bewegingsbeperking wordt vaak veroorzaakt door slijtage van het grote teengewricht. Ook een hallux abducto valgus kan veroorzakend zijn.                                                              
Hoe herken ik deze klachten?
Er is vaak een knobbel op de bovenzijde (let op: niet op de binnenzijde!) van het grote teengewricht aanwezig. Soms komen ook pijnklachten in het gewricht voor en vaak gaan de klachten gepaard met slijtageverschijnselen van het gewricht. Door de afwijkende beweging van de grote teen wordt de afwikkeling ook anders waardoor elders in de voet en/of tenen ook klachten kunnen ontstaan.                                                                                                                                                                                                                                           
Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kan de pijn van een hallux rigidus/limitus laten afnemen door het gebruik van een paar podotherapeutische steunzolen. Daarnaast zijn goede schoenen van belang!
Draag daarom schoenen met een brede neus en platte zool. Een schoen met een hak van meer dan 4 centimeter verhoogt de belasting op uw grote teengewricht.
Helaas kan de podotherapeut de beweeglijkheid van uw grote teengewricht niet verbeteren en richt de behandeling zich vooral op pijnvermindering en functieverbetering van het voetgewricht. Mochten de klachten niet verminderen dan kan chirurgisch ingrijpen in overweging worden genomen.
Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden. Mocht er na verloop van tijd geen verbetering optreden dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een orthopedisch chirurg, waar er naar een oplossing gezocht wordt.