Hallux abducto valgus

Wat is een hallux abducto valgus?
Bij een hallux abducto valgus is er sprake van een scheefstand van het grote teengewricht.                                                                                                                                                        
Waardoor wordt het veroorzaakt?
Deze kan worden veroorzaakt door overerving, het dragen van verkeerd schoeisel (hoge hak en te smal) en/of het naar binnen kantelen van de voeten.                                                             
Hoe herken ik deze klachten?
Vaak is er naast de scheefstand een knobbel op de binnenkant van de voet zichtbaar, doordat het eerste middenvoetsbeentje in tegengestelde richting van de teen draait. Deze knobbel veroorzaakt soms pijnklachten bij het dragen van schoeisel. Soms komen ook pijnklachten in het gewricht voor of gaan de klachten gepaard met slijtageverschijnselen van het gewricht. Door de afwijkende stand van de grote teen wordt de afwikkeling ook anders waardoor elders in de voet en/of tenen ook klachten kunnen ontstaan.                                      
Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kan de pijn van een hallux abducto valgus laten afnemen door het gebruik van een paar podotherapeutische steunzolen. Daarnaast zijn goede schoenen van belang!
Draag daarom schoenen met een brede neus en platte zool. Een schoen met een hak van meer dan 3 centimeter verhoogt de belasting op uw grote teengewricht.
Helaas kan de podotherapeut uw grote teen niet recht zetten en richt de behandeling zich vooral op pijnvermindering en functieverbetering van het voetgewricht. Mochten de klachten niet verminderen dan kan chirurgisch ingrijpen in overweging worden genomen.
Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden. Mocht er na verloop van tijd geen verbetering optreden dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een orthopedisch chirurg, waar er naar een oplossing gezocht wordt.