Wat is een hallux abducto valgus?
Bij een hallux abducto valgus is er sprake van een scheefstand van het grote teengewricht.
Waardoor wordt het veroorzaakt?
Deze kan worden veroorzaakt door overerving, het dragen van verkeerd schoeisel (hoge hak en te smal) en/of het naar binnen kantelen van de voeten.
Hoe herken ik deze klachten?
Vaak is er naast de scheefstand een knobbel op de binnenkant van de voet zichtbaar, doordat het eerste middenvoetsbeentje in tegengestelde richting van de teen draait. Deze knobbel veroorzaakt soms pijnklachten bij het dragen van schoeisel. Soms komen ook pijnklachten in het gewricht voor of gaan de klachten gepaard met slijtageverschijnselen van het gewricht. Door de afwijkende stand van de grote teen wordt de afwikkeling ook anders waardoor elders in de voet en/of tenen ook klachten kunnen ontstaan.
Wat kan er aan gedaan worden?
De podotherapeut kan de pijn van een hallux abducto valgus laten afnemen door het gebruik van een paar podotherapeutische steunzolen. Daarnaast zijn goede schoenen van belang!
Draag daarom schoenen met een brede neus en platte zool. Een schoen met een hak van meer dan 3 centimeter verhoogt de belasting op uw grote teengewricht.
Helaas kan de podotherapeut uw grote teen niet recht zetten en richt de behandeling zich vooral op pijnvermindering en functieverbetering van het voetgewricht. Mochten de klachten niet verminderen dan kan chirurgisch ingrijpen in overweging worden genomen.
Na zes tot acht weken komt u terug voor controle. Tijdens dit bezoek wordt de voortgang van uw behandeling besproken. Op basis van uw bevindingen kan de behandeling dan eventueel aangepast worden. Mocht er na verloop van tijd geen verbetering optreden dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een orthopedisch chirurg, waar er naar een oplossing gezocht wordt.
Goed nieuws! U kan ons terug bezoeken.
De praktijken zijn open, maar we werken op een vernieuwde “corona proof” wijze.
De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van het gereed maken van onze praktijklocaties voor veilige behandelingen. We hebben een protocol opgesteld waardoor al onze podotherapeuten op de hoogte zijn van de eisen waaraan wachtkamers en behandelkamers moeten voldoen. Bij het opstellen van het protocol hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en de input van onze branchevereniging de NVvP.
Onderstaande video geeft u inzicht in de nieuwe werkmethodiek binnen onze praktijk in Bergen op Zoom.
Voorwaarden praktijkbezoek!
- Bij verkoudheid, keelpijn of koorts en / of als je in contact bent geweest met een Covid-19 patiënt dan vragen we je om je afspraak te annuleren en niet langs te komen in de praktijk. Bij twijfel kun je ons altijd eerst bellen of mailen.
- Wij schudden geen handen. Hoe graag we ook jullie zouden willen begroeten.
- Breng indien mogelijk een mondkapje mee
- Slechts één cliënt (en bij noodzaak 1 begeleider) hebben toegang tot de behandelkamer.
- Kom stipt op tijd op uw afspraak. Dus niet tien minuten te vroeg en niet vijf minuten te laat. Bent u te vroeg, wacht dan (indien mogelijk) in uw auto of bij droog weer in ieder geval buiten.
- Verplicht handen wassen bij binnenkomst.
- Net als voorheen geldt de regel dat u afspraken minimaal 24 uur van tevoren af moet zeggen als u verhinderd bent.